Utolsó közös kiránduláson a Refis nyolcadikosok

A pandémia sok közös eseménytől fosztotta meg a Refis diákokat is. Elmaradt az ötödikesek “picúravató” ünnepsége, az “Iskola másként” hete, a sok színes program a Reformáció emlékünnepén, a szalagtűző és sorolhatnánk. Talán leginkább a ballagási ünnepség és a várva várt bankett “megtiltása” volt a legfájóbb pont. Az elmúlt években ballagók életéből kimaradt annak az örvendetes […]

A pandémia sok közös eseménytől fosztotta meg a Refis diákokat is. Elmaradt az ötödikesek “picúravató” ünnepsége, az “Iskola másként” hete, a sok színes program a Reformáció emlékünnepén, a szalagtűző és sorolhatnánk.

Talán leginkább a ballagási ünnepség és a várva várt bankett “megtiltása” volt a legfájóbb pont. Az elmúlt években ballagók életéből kimaradt annak az örvendetes alkalomnak a megünneplése, hogy elérkezett egy iskolai szakasznak a vége és ugyanakkor egy újnak a kezdete.

Az idei nyolcadikosok szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen nekik megadatott, hogy maszk nélkül lehessenek végzősök, sőt az is, hogy együtt kirándulhassanak.

Május 20-án indultak útnak gyerekek és szülők azzal a céllal, hogy egy nagyszerű hétvégét töltsenek együtt. A kirándulás célpontjául Hadadra esett a választás, melynek híres középkori református temploma és evangélikus temploma is van.

A Wesselényi család az 1700-1800 -as években két csodálatos kastélyt is építtetett Hadadon, a Refis nyolcadikosok ezek egyikében, a Degenfeld kastélyban tölthettek egy csodálatos hétvégét.

A kétnapos kirándulás során nem maradt el a közös éneklés és szalonnasütés, ahogyan természetesen a játék sem. A foci mellett a számháború is nagy kedvencnek számított, felejthetetlen emlékeket vihettek magukkal a diákok.

A gyerekek csapatokban dolgoztak: ötletes neveket választottak maguknak, illetve egy mottót, mely a tagokat jellemzi. Minden csapat egyedi zászlót készített, majd beszélgettek múltról és jövőről: Sámson élettörténetén keresztül összegezték az elmúlt éveket és tervezték a jövőt.

Sok szülő csak szombaton tudott csatlakozni a csapathoz, a közös étel elkészítése jó alkalom volt a beszélgetésre, régi történetek felelevenítésére.

Én úgy gondolom, hogy az Úr nagy ajándéka, hogy együtt lehettünk. Az egyik szülő nagyszerűen megfogalmazta az érzést, mellyel eljöttem erről a kirándulásról: „A hadadi kirándulás élményekben gazdagon telt el. Személy szerint én nagyon sajnálom, hogy ezek a gyerkőcök, akik közel s tova kilenc évig, vagy annál többet is (gondolok az óvodára) együtt voltak, a nyolcadik befejeztével elválnak egymástól. Szemeink előtt nőttek fel, lettek szép lányokká és sudár fiúkká az évek alatt. Bízom benne, hogy közöttük a barátság a jövendőben is meg fog maradni. De abban is reménykedem, hogy a szülők között is kialakult „barátságok” sem felejtődnek el. Isten áldása legyen gyermekeink életén, vizsgáján, jövendőjén.”

Ezúton szeretném megköszönni Ilonczai Zsombor és Kovács Mátyás tiszteletes uraknak a közreműködést, valamint a hadadi Degenfeld egyházi központnak a lehetőséget, hogy ott tölthettünk ezeket a felejthetetlen napokat. Örülök annak, hogy az Úr akaratából része voltam a gyermekek életének és osztályfőnökük lehettem négy éven át. Isten áldja további életüket és adja, hogy az iskolánkban kapott tudást kamatoztatni tudják a későbbiekben!

Apjok – Kun Noémi, osztályfőnök

Pillanatképek a Gazdasági Szakértő Tagozat szakmai gyakorlatárólECL nyelvvizsgák

Kedves Diákok! Ha angol, német, vagy olasz nyelvből európai nyelvvizsgát szeretnétek tenni, továbbra is beiratkozhattok a Református Gimnázium titkárságán. A februári szesszióra JANUÁR 10-ig lehet iratkozni, de csak angol és német nyelvből, csak B2 és C1 szintre. FEBRUÁR 4-én A2 (angol/német), B1(német), C1(angol/nèmet) FEBRUÁR 5-én B2 ( angol/nèmet) Vizsgadíjak: Angol B2 és C1 – 105 […]

Kedves Diákok!

Ha angol, német, vagy olasz nyelvből európai nyelvvizsgát szeretnétek tenni, továbbra is beiratkozhattok a Református Gimnázium titkárságán.

A februári szesszióra JANUÁR 10-ig lehet iratkozni, de csak angol és német nyelvből, csak B2 és C1 szintre.

FEBRUÁR 4-én A2 (angol/német), B1(német), C1(angol/nèmet)

FEBRUÁR 5-én B2 ( angol/nèmet)

Vizsgadíjak: Angol B2 és C1 – 105 Euro

Német B2 130 Euro C1 – 140 Euro

A vizsga helyszíne: A Szatmárnémeti Református Gimnázium

Jelentkezni online a következő weboldalon lehet központunk kiválasztásával: https://ecl.org.ro/ro/info-candidati/inscrieri, de az iskola titkárságán is lehet, itt kell befizetni a vizsgadíjat is lejben, napi árfolyamon.

Örömmel nyugtáztuk, hogy a 2020-as évben a romániai ECL központok rangsorában a Református Gimnáziumban csaknem két évtizede működő központ első helyezett lett! Ez is igazolja a központban közreműködő tanárok magas szakmai kompetenciáját.

Gratulàlunk a decemberben vizsgázó diákoknak! Nyelvvizsgaközpontunkban mindenki sikeresen vizsgázott!

Tematikus foglalkozások a Magyar Népmese Napja Alkalmából

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg. Az előkészítő […]

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg.
Az előkészítő osztályban Cuculeanu Andrea tanító néni irányításával “medve napot” tartottak, meséskönyvet készítettek, közben hangvadászatra indultak, gumi macit kóstoltak, a végén pedig szerencsekerék játékban próbálhatták ki a megszerzett tudást.

Az elsősök is tematikus napot tartottak Elek Ramóna tanító néni osztályában. A nap meseolvasással indult, majd a gyermekek illusztrációt készítettek a meghallgatott mese alapján. A mesei 3-as számjeggyel is dolguk volt a gyermekeknek, érdekes és kalandos feladatokat kellett megoldaniuk és legyőzniük a “sárkányt”. A szülők is kaptak házi feladatot, mégpedig azt, hogy az ünnepnap estéjén népmesét olvassanak a gyermekeknek lefekvés előtt.

A másodikosoknál is jó hangulatban indult a nap. Népmesét néztek, mindenki előzetes felkészülést követően beszámolt kedvenc népmeséjéről , mesehívó mondókákat másoltak az anyanyelv füzetükbe, ezáltal is ékesítve azt, majd tiritarka madárkát készítettek Pándi Betti tanító néni irányításával, amit mindenki hazavitt magával az ünnepnap örömére.

A harmadikosok Máthé Gabriella tanci irányításával közös meseolvasással ünnepeltek, majd szerepjátékokkal elevenítették fel a mese történetét, népi motívumokat rajzoltak és színeztek. A diákok elmondása szerint, nagyon szerették ezt a napot, hiszen ők nagyon szeretnek olvasni, és nagyon szívesen olvasnak magyar népmeséket.

A negyedik osztályosok Mekker Melinda tanító néni kisdiákjai meselátó szemeiket, mesehalló füleiket élesítették mondókák segítségével, keresztrejtvényt fejtettek, aminek a megfejtése vezette a további tevékenység fonalát. Jutalomként egy rózsabimbó kastélyt színezhettek, közben a tanító néni mesélését hallgatták. Közösen varázsigét találtak ki, amit le is jegyeztek, ha elfáradnak a munkában a tanév során, segítségül hívják, ez lesz a mozgató rugójuk.

Mintegy 250 refis kisdiák kapott kifestőkönyvet

Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyvet kaptak csütörtök délelőtt a Reformtáus Gimnázium óvodásai és elemista diákjai. A több mint 900 éves, történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális […]

Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyvet kaptak csütörtök délelőtt a Reformtáus Gimnázium óvodásai és elemista diákjai.

A több mint 900 éves, történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott.

A Rend Magyar Tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát. A magyarságot történelmi síkban tekinti és mai segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársak megsegítésére koncentrálnak.

Ebbe illeszkedik be a régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyv kiadása és a határokon belül és azon túl élő gyermekeknek ajándékozása. Mintegy 8000 db kétkötetes kifestőt ajándékoz a Rend többségében Kelet-Magyarországon, Erdélyben és a Partiumban, valamint Kárpátalján élő kicsiknek, hiszen az ábrázolt templomok nagy része ezen a területen található. Az egyszerű, fehérre meszelt református, evangélikus és unitárius templomok szinte egyedüli mennyezeti díszeként szolgáltak azok a festett fa kazetták, amelyek tájegységenként különböző mintákkal, az ott élő „pingáló mesterek” népi ihletésű munkájával készültek. Több százra tehető azon templomok száma, amelyek az 1500-as évek elejétől kaptak festett kazettás mennyezetet és a mesterek íratlan szabálya szerint két egyforma kazetta egy templomban nem volt elfogadható. Ez a fajta művészeti ábrázolás és motívumgazdagság a magyar népi kultúra páratlanságát jelenti. Egy nemzetnek sincs eben a műfajban ilyen gazdag öröksége.

Ezekből válogatott ki a kifestőkönyv szerzője Tomcsányiné Szemere Sarolta 25 darabot és rajzolt meg olyan formában, amely gyermekek számára könnyen befogadható és színes ceruzával, vízfestékkel, zsírkrétával, de akár filctollal színezhető. Játékos formában, szórakoztató módon fejleszti a gyermekek kézügyességét, miközben ráirányítja figyelmüket a régi magyar templomok mennyezeti díszítésének határokon átívelő szépségére, felkeltve bennük a magyarság összetartozásának érzését is.

A kezdeményezés jóvoltából, ezekből a kifestőkönyvekből a Szatmárnémeti Református Gimnázium legifjabbjai is részesültek, mégpedig a csütörtök délelőtti órákban. Összesen 250 óvodás és elemi osztályos diák vehette át ezeket a köteteket, amelyeket ígéretük szerint igyekszenek az ünnepek alatt nagy odafigyeléssel kifesteni.

Jó viszonyt ápolnak: megkántálta egymást a két iskola

Csütörtök délelőtt az Aurel Popp Művészeti Líceum elemistái énekszóval köszöntötték a Református Gimnázium legkisebbjeit. Második éve már, hogy karácsonyhoz közeledve az Aurel Popp Művészeti Líceum I–IV. osztályos tanulói Póti Boglár és Mészáros Gergely Rudolf tanárok vezetésével ellátogatnak a Református Gimnázium hasonló korú diákjaihoz, akiket a Refi udvarán meg is kántálnak. Idén három énekkel érkeztek a […]

Csütörtök délelőtt az Aurel Popp Művészeti Líceum elemistái énekszóval köszöntötték a Református Gimnázium legkisebbjeit.

Második éve már, hogy karácsonyhoz közeledve az Aurel Popp Művészeti Líceum I–IV. osztályos tanulói Póti Boglár és Mészáros Gergely Rudolf tanárok vezetésével ellátogatnak a Református Gimnázium hasonló korú diákjaihoz, akiket a Refi udvarán meg is kántálnak.

Idén három énekkel érkeztek a művészetis csemeték, akiket a Refi tanítónői, Erdei Brigitta, Pándi Beáta, Cuculeanu Andrea, Máthé Gabriella és Elek Ramóna osztályaikkal felsorakozva együtt hallgattak meg, majd kölcsönösen boldog karácsonyt kívántak egymásnak.

 

 

Megemlékeztünk október 6-ról

Győzelemhez nem kellenek embertengerek, csak Istenben bízó erős jellemek! Ezzel a gondolattal nyitotta meg Varga Szilárd Csaba, a Református Gimnázium iskolalelkésze a minden évben megrendezésre kerülő október 6-i megemlékezést, mellyel a mindenkori 7. osztály az aradi 13 vértanú előtt rója le kegyeletét. Az  1948 – 1949 – es események időben talán távol vannak tőlünk, de […]

Győzelemhez nem kellenek embertengerek, csak Istenben bízó erős jellemek!

Ezzel a gondolattal nyitotta meg Varga Szilárd Csaba, a Református Gimnázium iskolalelkésze a minden évben megrendezésre kerülő október 6-i megemlékezést, mellyel a mindenkori 7. osztály az aradi 13 vértanú előtt rója le kegyeletét. Az  1948 – 1949 – es események időben talán távol vannak tőlünk, de még távolabb vannak az Ószövetség-i történetek, melyek olyan kiválasztottakról szólnak, mint Gedeon, aki Isten elhívásának engedve 300 izraelitával szállt szembe a 135000 – es midianita sereggel. Gedeon akkor győzött, a szabadságharc pedig látszólag elbukott. Isten azonban a látszólagos bukások által is győzelmet arathat, miként Krisztus által a Golgotán. Krisztus által az örök élet szabadságát, a szabadságharc mártírjai vérén pedig nemzetünk szabadságát munkálta Istenünk.  Isten pedig mindig beteljesíti akaratát, mindig mellettünk van, és ha Isten velünk, ki lehet ellenünk. A felvezetés után került sor a színvonalas kis műsorra, mely három tanárnő, Higyed Gyöngyi, Lovász Erzsébet és Székely Tünde áldozatos munkáját dicséri. Az ünneplőbe öltözött diákok által megtelt az intézmény díszterme, az előadók bizonyságtétele által pedig megtelt a résztvevők szíve azzal a bizonyossággal és reménységgel, hogy minden időben születnek majd olyan nemes lelkek, akik életük és vérük által bátran vállalják az Istentől kapott küldetést, hitük, nemzetük és szabadságuk védelmében „ad maiorem Dei gloriam”, Isten nagyobb dicsőségére.