Tematikus foglalkozások a Magyar Népmese Napja Alkalmából

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg. Az előkészítő […]

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg.
Az előkészítő osztályban Cuculeanu Andrea tanító néni irányításával “medve napot” tartottak, meséskönyvet készítettek, közben hangvadászatra indultak, gumi macit kóstoltak, a végén pedig szerencsekerék játékban próbálhatták ki a megszerzett tudást.

Az elsősök is tematikus napot tartottak Elek Ramóna tanító néni osztályában. A nap meseolvasással indult, majd a gyermekek illusztrációt készítettek a meghallgatott mese alapján. A mesei 3-as számjeggyel is dolguk volt a gyermekeknek, érdekes és kalandos feladatokat kellett megoldaniuk és legyőzniük a “sárkányt”. A szülők is kaptak házi feladatot, mégpedig azt, hogy az ünnepnap estéjén népmesét olvassanak a gyermekeknek lefekvés előtt.

A másodikosoknál is jó hangulatban indult a nap. Népmesét néztek, mindenki előzetes felkészülést követően beszámolt kedvenc népmeséjéről , mesehívó mondókákat másoltak az anyanyelv füzetükbe, ezáltal is ékesítve azt, majd tiritarka madárkát készítettek Pándi Betti tanító néni irányításával, amit mindenki hazavitt magával az ünnepnap örömére.

A harmadikosok Máthé Gabriella tanci irányításával közös meseolvasással ünnepeltek, majd szerepjátékokkal elevenítették fel a mese történetét, népi motívumokat rajzoltak és színeztek. A diákok elmondása szerint, nagyon szerették ezt a napot, hiszen ők nagyon szeretnek olvasni, és nagyon szívesen olvasnak magyar népmeséket.

A negyedik osztályosok Mekker Melinda tanító néni kisdiákjai meselátó szemeiket, mesehalló füleiket élesítették mondókák segítségével, keresztrejtvényt fejtettek, aminek a megfejtése vezette a további tevékenység fonalát. Jutalomként egy rózsabimbó kastélyt színezhettek, közben a tanító néni mesélését hallgatták. Közösen varázsigét találtak ki, amit le is jegyeztek, ha elfáradnak a munkában a tanév során, segítségül hívják, ez lesz a mozgató rugójuk.

Mintegy 250 refis kisdiák kapott kifestőkönyvet

Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyvet kaptak csütörtök délelőtt a Reformtáus Gimnázium óvodásai és elemista diákjai. A több mint 900 éves, történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális […]

Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyvet kaptak csütörtök délelőtt a Reformtáus Gimnázium óvodásai és elemista diákjai.

A több mint 900 éves, történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott.

A Rend Magyar Tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát. A magyarságot történelmi síkban tekinti és mai segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársak megsegítésére koncentrálnak.

Ebbe illeszkedik be a régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyv kiadása és a határokon belül és azon túl élő gyermekeknek ajándékozása. Mintegy 8000 db kétkötetes kifestőt ajándékoz a Rend többségében Kelet-Magyarországon, Erdélyben és a Partiumban, valamint Kárpátalján élő kicsiknek, hiszen az ábrázolt templomok nagy része ezen a területen található. Az egyszerű, fehérre meszelt református, evangélikus és unitárius templomok szinte egyedüli mennyezeti díszeként szolgáltak azok a festett fa kazetták, amelyek tájegységenként különböző mintákkal, az ott élő „pingáló mesterek” népi ihletésű munkájával készültek. Több százra tehető azon templomok száma, amelyek az 1500-as évek elejétől kaptak festett kazettás mennyezetet és a mesterek íratlan szabálya szerint két egyforma kazetta egy templomban nem volt elfogadható. Ez a fajta művészeti ábrázolás és motívumgazdagság a magyar népi kultúra páratlanságát jelenti. Egy nemzetnek sincs eben a műfajban ilyen gazdag öröksége.

Ezekből válogatott ki a kifestőkönyv szerzője Tomcsányiné Szemere Sarolta 25 darabot és rajzolt meg olyan formában, amely gyermekek számára könnyen befogadható és színes ceruzával, vízfestékkel, zsírkrétával, de akár filctollal színezhető. Játékos formában, szórakoztató módon fejleszti a gyermekek kézügyességét, miközben ráirányítja figyelmüket a régi magyar templomok mennyezeti díszítésének határokon átívelő szépségére, felkeltve bennük a magyarság összetartozásának érzését is.

A kezdeményezés jóvoltából, ezekből a kifestőkönyvekből a Szatmárnémeti Református Gimnázium legifjabbjai is részesültek, mégpedig a csütörtök délelőtti órákban. Összesen 250 óvodás és elemi osztályos diák vehette át ezeket a köteteket, amelyeket ígéretük szerint igyekszenek az ünnepek alatt nagy odafigyeléssel kifesteni.

Jó viszonyt ápolnak: megkántálta egymást a két iskola

Csütörtök délelőtt az Aurel Popp Művészeti Líceum elemistái énekszóval köszöntötték a Református Gimnázium legkisebbjeit. Második éve már, hogy karácsonyhoz közeledve az Aurel Popp Művészeti Líceum I–IV. osztályos tanulói Póti Boglár és Mészáros Gergely Rudolf tanárok vezetésével ellátogatnak a Református Gimnázium hasonló korú diákjaihoz, akiket a Refi udvarán meg is kántálnak. Idén három énekkel érkeztek a […]

Csütörtök délelőtt az Aurel Popp Művészeti Líceum elemistái énekszóval köszöntötték a Református Gimnázium legkisebbjeit.

Második éve már, hogy karácsonyhoz közeledve az Aurel Popp Művészeti Líceum I–IV. osztályos tanulói Póti Boglár és Mészáros Gergely Rudolf tanárok vezetésével ellátogatnak a Református Gimnázium hasonló korú diákjaihoz, akiket a Refi udvarán meg is kántálnak.

Idén három énekkel érkeztek a művészetis csemeték, akiket a Refi tanítónői, Erdei Brigitta, Pándi Beáta, Cuculeanu Andrea, Máthé Gabriella és Elek Ramóna osztályaikkal felsorakozva együtt hallgattak meg, majd kölcsönösen boldog karácsonyt kívántak egymásnak.

 

 

Megemlékeztünk október 6-ról

Győzelemhez nem kellenek embertengerek, csak Istenben bízó erős jellemek! Ezzel a gondolattal nyitotta meg Varga Szilárd Csaba, a Református Gimnázium iskolalelkésze a minden évben megrendezésre kerülő október 6-i megemlékezést, mellyel a mindenkori 7. osztály az aradi 13 vértanú előtt rója le kegyeletét. Az  1948 – 1949 – es események időben talán távol vannak tőlünk, de […]

Győzelemhez nem kellenek embertengerek, csak Istenben bízó erős jellemek!

Ezzel a gondolattal nyitotta meg Varga Szilárd Csaba, a Református Gimnázium iskolalelkésze a minden évben megrendezésre kerülő október 6-i megemlékezést, mellyel a mindenkori 7. osztály az aradi 13 vértanú előtt rója le kegyeletét. Az  1948 – 1949 – es események időben talán távol vannak tőlünk, de még távolabb vannak az Ószövetség-i történetek, melyek olyan kiválasztottakról szólnak, mint Gedeon, aki Isten elhívásának engedve 300 izraelitával szállt szembe a 135000 – es midianita sereggel. Gedeon akkor győzött, a szabadságharc pedig látszólag elbukott. Isten azonban a látszólagos bukások által is győzelmet arathat, miként Krisztus által a Golgotán. Krisztus által az örök élet szabadságát, a szabadságharc mártírjai vérén pedig nemzetünk szabadságát munkálta Istenünk.  Isten pedig mindig beteljesíti akaratát, mindig mellettünk van, és ha Isten velünk, ki lehet ellenünk. A felvezetés után került sor a színvonalas kis műsorra, mely három tanárnő, Higyed Gyöngyi, Lovász Erzsébet és Székely Tünde áldozatos munkáját dicséri. Az ünneplőbe öltözött diákok által megtelt az intézmény díszterme, az előadók bizonyságtétele által pedig megtelt a résztvevők szíve azzal a bizonyossággal és reménységgel, hogy minden időben születnek majd olyan nemes lelkek, akik életük és vérük által bátran vállalják az Istentől kapott küldetést, hitük, nemzetük és szabadságuk védelmében „ad maiorem Dei gloriam”, Isten nagyobb dicsőségére.

 

Gimnáziumunk Életfa Népi Együtteseinek tevékenysége a 2018/2019-es tanévben. Továbbra is szeretettel várjuk minden érdeklődő diákunkat!

Megújult oktatási ajánlattal vár a Református Gimnázium

A nyolcadikosok fontos döntés meghozása előtt állnak ebben az időszakban, ugyanis el kell dönteniük, milyen irányban szeretnék folytatni tanulmányaikat az általános iskola befejezése után.

A Szatmárnémetiben működő Református Gimnázium a következő tanévre vonatkozóan formabontó újításokkal várná a jelentkezőket. Ám hogy a tanintézmény tervei valóra válhassanak, természetesen kellő számú diákra is szükség van, így a következőkben bemutatjuk, milyen szakokra jelentkezhetnek mindazok, akik szeretnének a Refi közösségéhez tartozni.

Amint arról az iskola vezetősége tájékoztatta portálunkat, a következő tanévben továbbra is várják mindazokat, akik a 28 hellyel induló A osztályba, azaz filológiára szeretnének járni. Változatlanul 28 hellyel startol majd a B osztály is, ahova azok jelentkezését várják, akik teológiai képzésben szeretnének részt venni.

Viszont a következő tanévben a Refiben egy új struktúrájú osztályt is indítanának. A dupla szakként, 28 hellyel induló C osztály 14 helyére matematika-informatika képzés iránt érdeklődők jelentkezését várják, a másik 14 helyre pedig azokat, akik a természettudományok rejtelmeiben szeretnének elmélyedni. Bár elsőre különösnek tűnhet e felosztás, ám mint azt Póti Eduárd iskolaigazgató elárulta, sikerült minden olyan engedélyt megszerezni, mely szükséges egy ilyen jellegű osztály beindításához. Mi több, a tanintézmény kellő számú, jól felszerelt laborral és kiváló szaktanárrokkal is rendelkezik, így az osztály elindítása csak azon áll, hogy hány diák pályázza meg ezeket a helyeket.

Természetesen a Református Gimnázium ezt követően sem mond le a szaklíceumi osztály indításáról, ahova azokat a diákokat várják, akiket leginkább a gazdaság foglalkoztat. A „gazdasági szakértő” képzésen a többihez hasonlóan 28 szabad hely áll majd a jelentkezők rendelkezésére. A formanyomtatvány kitöltésekor érdemes lesz tehát ezeket a lehetőségeket is komolyan számba venni. A Refiben ugyanis az is könnyen megtalálhatja a helyét, aki a humán tárgyak iránt érdeklődik, de az új dupla szaknak köszönhetően immár az is, akit inkább reálos beállítottságú.

Hollandok érdeklődése a helyi református oktatásról

A Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalban értékes találkozóra került sor, folyó év október 3-án az egyházmegye képviselői, esperese Király Lajos, főgondnoka Puskás Csaba a Szatmárnémeti Református Gimnázium vezetősége, valamint két holland alapítvány között.

A Hulp Oust-Europa alapítványt Piet Booij és Gert Cammeraat képviselte, illetve a Ondersteuning Gereformeed Owdderwys alapítványt Arie Deelen képviselte. Az egyik alapítvány a kelet európai oktatással, a másik pedig diakóniával foglalkozik.

Nagy segítségükre volt Keresztúri Sándor Zsolt a nyelvi akadályok leküzdésében. Az alapítvány munkatársai érdeklődtek afelől, hogy hogyan folyik az oktatás a gimnáziumban, illetve a hozzá tartozó óvodákban, hogy a gyerekek milyen társadalmi közegből érkeznek. Az iskola igazgatója Poti Eduard-János elmondta, hogy az oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a hitben való nevelésre, illetve a magyar kultúra ápolására megőrzésére.

Elek Kinga aligazgató azt is elmondta szeretnének hangsúlyt fektetni a tanári kar lelki összekovácsolására. Nagy érdeklődéssel hallgatták a terveket az épülő új óvodákról és bölcsődékről. Kérték a hollandok segítségét, az elinduláshoz, illetve ahhoz, hogy új innovatív módszereket tanulhassanak tőlük. Megígérték, hogy segédkezet nyújtanak.

Több lehetőség is felmerült, akár az ott tanulás, akár partneróvodai kapcsolatok kialakítása, akár ottani képzéseken való részvétel. Istennek legyen hála az alapítványi segítségért.

„Nagy öröm számunkra, hogy induló óvodáinkban minőségi munka mellett újdonsággal is szolgálhatunk az ide iratkozó gyerekeknek és szüleiknek.” – számolt be lapunknak Szilágyi Noémi óvodaigazgató.