Tematikus foglalkozások a Magyar Népmese Napja Alkalmából

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg. Az előkészítő […]

A Református Gimnázium alsó tagozatos kisdiákjait egy fiatal, energikus, vidám tanítói csapat vezérli a mesés hétköznapokon és az annál is mesésebb ünnepnapokon, akik még a borús, esős napot is élményekben gazdaggá varázsolták. Szeptember 30-án a tanítók a Magyar Népmese Napját különböző, az osztályok életkori sajátosságait figyelembe véve, érdekes, gyermekléleknek kedves tevékenységekkel töltötték meg.
Az előkészítő osztályban Cuculeanu Andrea tanító néni irányításával “medve napot” tartottak, meséskönyvet készítettek, közben hangvadászatra indultak, gumi macit kóstoltak, a végén pedig szerencsekerék játékban próbálhatták ki a megszerzett tudást.

Az elsősök is tematikus napot tartottak Elek Ramóna tanító néni osztályában. A nap meseolvasással indult, majd a gyermekek illusztrációt készítettek a meghallgatott mese alapján. A mesei 3-as számjeggyel is dolguk volt a gyermekeknek, érdekes és kalandos feladatokat kellett megoldaniuk és legyőzniük a “sárkányt”. A szülők is kaptak házi feladatot, mégpedig azt, hogy az ünnepnap estéjén népmesét olvassanak a gyermekeknek lefekvés előtt.

A másodikosoknál is jó hangulatban indult a nap. Népmesét néztek, mindenki előzetes felkészülést követően beszámolt kedvenc népmeséjéről , mesehívó mondókákat másoltak az anyanyelv füzetükbe, ezáltal is ékesítve azt, majd tiritarka madárkát készítettek Pándi Betti tanító néni irányításával, amit mindenki hazavitt magával az ünnepnap örömére.

A harmadikosok Máthé Gabriella tanci irányításával közös meseolvasással ünnepeltek, majd szerepjátékokkal elevenítették fel a mese történetét, népi motívumokat rajzoltak és színeztek. A diákok elmondása szerint, nagyon szerették ezt a napot, hiszen ők nagyon szeretnek olvasni, és nagyon szívesen olvasnak magyar népmeséket.

A negyedik osztályosok Mekker Melinda tanító néni kisdiákjai meselátó szemeiket, mesehalló füleiket élesítették mondókák segítségével, keresztrejtvényt fejtettek, aminek a megfejtése vezette a további tevékenység fonalát. Jutalomként egy rózsabimbó kastélyt színezhettek, közben a tanító néni mesélését hallgatták. Közösen varázsigét találtak ki, amit le is jegyeztek, ha elfáradnak a munkában a tanév során, segítségül hívják, ez lesz a mozgató rugójuk.